Tydzień 1

catering-dla-dzieci-1PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego i pszennego z chudą szynką , żółtym serem oraz pomidorkiem i świeżym ogórkiem:

Chleb pełnoziarnisty/pszenny – 2 kromki (70g)

Masło śmietankowe – 1 łyżeczka (5g)

Szynka (chuda) – 1 plaster (20g)

Ser żółty – 1 plaster (20g)

Świeże warzywa (np. pomidor, zielony ogórek) – porcja 100g

Herbata Rooibos:

Napar herbaty - 1 szklanka (230ml)

Cukier – 1 łyżeczka (5g)

Obiad

Zupka krupnik:

Zupka krupnik – 1 talerz (250g)

Makaron zwierzaczkowy z leczo warzywnym:

Makaron z leczo – porcja (200g)

Kompot:

Kompot z owoców – 1 szklanka (230ml)

Podwieczorek

Budyń z kaszy jaglanej z jabłkiem:

Budyń z kaszy - porcja 140g

Sezonowy owoc, np.

Herbata ziołowa:

Napar herbaty - 1 szklanka (230ml)

Cukier – 1 łyżeczka (5g)

 

Składniki pokarmowe

TYP POSIŁKU

RAZEM

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Energia (kcal)

349

431

150

930

Białko (g)

14,3

21,5

3,1

38,9

Tłuszcz (g)

19,4

16,1

0,8

36,3

Węglowodany (g)

30,5

52,8

33,5

116,8

Błonnik (g)

4,1

6,3

1,4

11,8

 

WTOREK

Śniadanie

Płatki ryżowe na mleku:

Płatki na mleku – 1 porcja (200g)

Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z szynką , sałatą , pomidorkiem , ogórkiem małosolnym i dżemem owocowym:

Chleb żytni pełnoziarnisty – 1 kromka (35g)

Szynka (np. z piersi indyka) – 1 plaster (25g)

Warzywa, np. sałata, pomidor, ogórek małosolny – porcja (50g)

Dżem owocowy niskosłodzony – 1 łyżeczka (15g)

Herbata rooibos:

Napar z herbaty – 1 szklanka (230ml)

Cukier – 1 łyżeczka (5g)

Obiad

Zupka ze świeżych pomidorów z makaronem:

Zupka – 1 talerz (250g)

Sznycel drobiowy , ziemniaczki , surówka z marchewki doprawiana jogurtem naturalnym:

Sznycel drobiowy – porcja (80g)

Surówka z marchewki – porcja 150g

Ziemniaczki z koperkiem – porcja 150g

Kompot:

Kompot z sezonowych owoców – 1 szklanka (230ml)

Podwieczorek

Ciasto marchewkowe:

Ciasto – porcja 60g

Herbatka ziołowa

Herbata - 1 szklanka (230ml)

Cukier – 1 łyżeczka (5g)

 

Składniki pokarmowe

TYP POSIŁKU

RAZEM

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Energia (kcal)

367

609

172

1148

Białko (g)

20,8

32,2

3,1

56,1

Tłuszcz (g)

12,2

17,6

9,5

39,3

Węglowodany (g)

42,8

80,9

21,5

145,2

Błonnik (g)

5,6

4,3

2,8

12,7

 

ŚRODA

Śniadanie

Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z żółtym serem, sałatą i papryką oraz dżemem owocowym:

Chleb pełnoziarnisty – 2 kromki (70g)

Masło śmietankowe – 1 łyżeczka (5g)

Ser żółty – 1 plaster (20g)

Świeże warzywa (np. sałata, papryka) – porcja 60g

Dżem owocowy niskosłodzony – 1 łyżeczka (15g)

Herbata rooibos:

Napar herbaty - 1 szklanka (230ml)

Cukier – 1 łyżeczka (5g)

Obiad

Zupka szczawiowa z ziemniakami:

Zupka – 1 talerz (250g)

Gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów , ryż długoziarnisty:

Gołąbki w sosie pomidorowym – porcja 170g

Ryż długoziarnisty – 30g (przed ugotowaniem)

Kompot:

Kompot z owoców – 1 szklanka (230ml)

Podwieczorek

Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym:

Sałatka owocowa z jogurtem – porcja (185g)

Herbatka ziołowa:

Napar herbaty – 1 szklanka (230ml)

Cukier – 1 łyżeczka (5g)

 

Składniki pokarmowe

TYP POSIŁKU

RAZEM

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Energia (kcal)

319

468

126

913

Białko (g)

9,7

13,5

2,4

25,6

Tłuszcz (g)

14,7

12,4

0,9

28

Węglowodany (g)

37,3

78,5

29,9

145,7

Błonnik (g)

3,3

3,7

2,8

9,8

 

CZWARTEK

Śniadanie

Kasza manna z rodzynkami na mleku:

Kasza manna – 2 łyżki (24g)

Mleko 2% - 1 szklanka (230ml)

Rodzynki – 1 łyżeczka (7g)

Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego i pszennego z szynką, pomidorkiem oraz pastą jajeczną i kiełkami lucerny:

Chleb pełnoziarnisty /pszenny – 1 kromka (35g)

Masło śmietankowe – pół łyżeczki (2,5g)

Pasta jajeczna – 1 łyżka (25g)

Szynka (chuda) – 1 plaster (20g)

Świeże warzywa (np. kiełki lucerny, pomidor) – porcja 30g

Herbata rooibos:

Napar z herbaty – 1 szklanka (230ml)

Cukier – 1 łyżeczka (5g)

Obiad

Zupka barszcz biały z ziemniakami:

Zupka – 1 talerz (250g)

Naleśniki z serem i brzoskwiniami polane jogurtem naturalnym:

Naleśniki – porcja 200g

Kompot:
Kompot z sezonowych owoców – 1 szklanka (230ml)

Podwieczorek

Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego ze schabem pieczonym i świeżymi warzywami:

Chleb pełnoziarnisty – 1 kromka (35g)

Masło śmietankowe – pół łyżeczki (2,5g)

Schab pieczony – 1 plaster (30g)

Świeże warzywa (np. pomidor, papryka, zielony ogórek) – porcja 100g

Herbata ziołowa:

Napar herbaty - 1 szklanka (230ml)

Cukier – 1 łyżeczka (5g)

 

 

Składniki pokarmowe

TYP POSIŁKU

RAZEM

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Energia (kcal)

520

525

215

1260

Białko (g)

23,1

26,3

12,1

61,5

Tłuszcz (g)

27,6

16

8,5

52,1

Węglowodany (g)

44,1

73,4

26,7

144,2

Błonnik (g)

5,6

4,6

4,2

14,4

 

PIĄTEK

Śniadanie

Kanapki z miodem pszczelim oraz twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem:

Chleb pełnoziarnisty – 2 kromki (70g)

Masło śmietankowe – 1 łyżeczka (5g)

Miód pszczeli – 1 łyżeczka (12g)

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem – 1 łyżka (30g)

Herbata rooibos:

Napar herbaty – 1 szklanka (230ml)

Cukier – 1 łyżeczka (5g)

Obiad

Zupka ogórkowa:
Zupka – 1 talerz (250g)

Paluszki rybne w sezamie, ziemniaczki ,surówka z białej kapusty i marchewki:

Paluszki rybne w sezamie – porcja 70g

Ziemniaczki – porcja 150g

Surówka z białej kapusty i marchewki – porcja 150g

Kompot:

Kompot z owoców – 1 szklanka (230ml)

Podwieczorek

Jabłka pieczone z konfiturą, chrupki bezglutenowe:

Jabłko – 1 średnie (200g)

Konfitura owocowa – 1 łyżeczka (15g)

Chrupki bezglutenowe – 2 garstki (10g)

Herbata ziołowa:

Napar z herbaty – 1 szklanka (230ml)

Cukier – 1 łyżeczka (5g)

 

Składniki pokarmowe

TYP POSIŁKU

RAZEM

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Energia (kcal)

319

625

180

1124

Białko (g)

17,8

26,4

1,4

45,6

Tłuszcz (g)

16,7

16,4

0,3

33,4

Węglowodany (g)

20,4

91,8

45,2

157,4

Błonnik (g)

8,6

8,9

2,6

20,1

 

catering-dla-dzieci-4

catering-dla-dzieci-3

catering-dla-dzieci-5